O pată de cerneală este o pată de cerneală

O pată de cerneală este o pată de cerneală

Posted by on sept. 17, 2018 in Proza

O pată de cerneală este o pată de cerneală

Martin stă așezat confortabil pe un fotoliu privindu-și în ochi psihiatrul. Între ei o liniște surdă… și o măsuță pe care se odihnesc două cești de cafea.

„Ei bine, ce vezi?”, îl întreabă doctorul puțin surescitat, arătându-i cartonașul cu numărul șase.

„Văd o pată de cerneală pe o bucată de hârtie.”

„Bine, bine… dar ce semnifică această pată de cerneală?”

„Această pată de cerneală semnifică o pată de cerneală.”, răspunde omul cu mult calm.

„Uită-te puțin mai atent, ar putea fi ceva care se răspândește, o murdărie care se întinde peste tot, cu multe tentacule… N-ar trebui să ne dezinfectăm bine mâinile dacă din greșeală am atinge-o?”

„Domn’ doctor, o pată de cerneală este o pată de cerneală indiferent ce vreți dumneavoastră să fie. Puteți să credeți orice despre ea, puteți să vă imaginați orice dar ea va rămâne în continuare o pată de cerneală…”

Doctorul devine din ce în ce mai agitat. Ridică ceașca de cafea. Mâna îi tremură. „Nu-i chip s-o scot la capăt cu omul ăsta…” (gândește). Între timp ceașca de cafea se clatină, urmând cu fidelitate mâna, și câțiva stropi cad pe halatul alb al doctorului. Acesta se ridică, mascându-și nervozitatea cu un zâmbet crispat.  Vrând să ia câteva șervețele dintr-un raft se trezește întrebat: „Domn’ doctor,  ce s-a întâmplat, ce aveți pe halat?”

„Ce să am? Nu se vede? O pată de cafea cât ceafa ta de mare!”

”În sfârșit ați început să învățați! Credeam că aveți o caracatiță care se extinde și umblați grăbit după dezinfectant pentru că ați intrat în contact cu mulți germeni. Cât despre sugestia pe care mi-ați dat-o la cartonașul numărul șase, probabil că suferiți de tulburare obsesiv-compulsivă. Nu cunoc remedii care să funcționeze, dar nu vă pierdeți speranța…”

„Măi omule, tu de ce ai venit la cabinet? Care e problema? De când și până când îmi dai tu mie sfaturi medicale?”

„Domn’ doctor, eu sunt pensionar. Nevastă-mea mă cicălește toată ziua și de jucat remi în parc m-am cam săturat. Simțeam și eu nevoia să vorbesc cu cineva. Vă mai sfătuiesc să nu vă mai spălați niciodată pe mâini decât înainte de masă și după ce vă faceți nevoile, adică după ce dați afară ce ați mâncat, dar nu pe gură. Bine, nu chiar tot ce ați mâncat. Înțelegeți dumneavoastră… Și nu uitați, o pată de cerneală este o pată de cerneală.”

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *